A meditáció és az egészség

Talán soha nem volt még ennyire népszerű meditációs gyakorlatokat végezni, mint mostanában.
Talán soha nem is volt még annyira szüksége erre az embereknek, mint ma.

Már azok is felismerték a meditáció hasznosságát, akiket egyébként nem vonz a spiritualitás.

A leggyakoribb ok, ami miatt mindannyiunknak szüksége lehet ilyen gyakorlatokat végezni, az a stressz. Egyre nagyobb, és egyre veszélyesebb mértékben érezteti hatását a mindennapokban. Az emberek gazdasági helyzete, a munkahelyi problémák, a nagyobb elvárások, a munkanélküliség – és még sorolhatnám estig is az okokat, – mind magas szinten terhelik az idegrendszert, akár keringési problémákat, szorongást, depressziót is okozva. A feszültség lecsapódik az otthonokban, előidézve több veszekedést, és álmatlan éjszakát. Aztán orvos, és gyógyszerek. Az antidepresszánsok nem fogják növelni a stressz tűrő képességet, nem fogják megoldani a problémát, egyszerűen csak elfedik mindazt. Az egyre nagyobb adagok pedig bizonyosan függőséget okozhatnak.

 

aum, om

 

Ezekre a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a meditáció.

Sokan érzik úgy, hogy nem tudnak mély relaxációs állapotot elérni. Ez nem probléma, mert egyrészt gyakorlással tanulható, másrészt már az is nagy segítség lehet, ha egyszerűen csak ellazul a test 10-20-30 percre.

A lényeg a rendszeres gyakorlás. Ideális esetben akár naponta (többször) is végezhető, ha az ember szán magára ennyi időt. Hogy érdemes-e, azt mindenki el tudja dönteni.

Általánosságban elmondható, hogy a napi 20 perces meditáció nagyban segíti a szervezet öngyógyító képességének aktiválását. Ehhez nem kell mást tenni, mint az arra szánt időben kizárni minden zavaró külső ingert, esetleg gyertyát, vagy füstölőt gyújtani, kapcsolni valami ide illő zenét, ami segítheti az ellazulást, és hagyni, hogy a dolgok megtörténjenek. A cél, hogy ebben az időintervallumban kizárjuk önmagunkból a negatív, romboló gondolatokat, érzéseket, és ha szárnyalni engedjük a gondolatainkat, akkor azok csakis pozitív, szeretettel telt érzések legyenek.

Minél több alkalommal szántunk időt magunkra, annál könnyebb lesz az ellazult állapotot elérni, és már természetes lesz, hogy csak pozitív gondolatok teremtődnek az agyunkban.

Orvosilag is kimutatható, hogy a meditáció közbeni ellazult izomzat, lelassult légzés és anyagcsere öngyógyító folyamatokat indít be a szervezetben.

A rendszeresen végzett meditáció csökkenti a stresszt, és a depressziós állapotot, növeli a stressz tűrő képességet, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szív terhelését is. Aktívabbá teszi az agyműködést, ami növelheti az intelligenciát, a kreativitást, és az önmegvalósítási képességet. Betegségek esetén csökkentheti a gyógyulási időt.

 

relax

 

Sokféle működő meditációs technika létezik, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

A saját módszeremen belül a leggyakrabban a „Gyógyító Szeretetenergia Meditációt” és a „Stressz oldó Szeretetenergia Meditációt” alkalmazom. Mind a két technika saját fejlesztés, aminek a lényege, hogy a meditációt kombináljuk a szeretetenergia befogadó felé történő áramoltatásával.

Ez történhet egyéni vagy kis csoportos irányított gyakorlaton, esetleg nagy létszámú csoportos gyakorlaton. Aki már régebb óta követi az általam szervezett programokat, már sokszor találkozhatott a facebookon szervezett „Gyógyító Szeretetenergia Meditáció” eseményemen, ahol egyszerre 180-240 fő vesz részt virtuálisan, anélkül, hogy az otthonából ki kellene mozdulnia. Egy ilyen 30 perces meditáció után, ahol egyszerre kezelem a résztvevők testi-lelki problémáit, rengeteg pozitív visszajelzés érkezik megszűnő fájdalmakról, állapotjavulásokról, különböző pozitív lelki megélésekről. Elmondhatom, hogy a módszerem bizonyítottan működik, akár több, mint 200 ember egyidejű meditáció közbeni szeretetenergia kezelésével is.

Mindenki eldöntheti, hogy melyik, módszer, vagy technika a szimpatikus neki. A lényeg az, hogy szánjon magára napi szinten 10-30 percet, amikor kikapcsolja a külvilágot, és ellazulva befogadja mindazt, ami jönni akar, és elengedi azokat a dolgokat, amikre már nincs szüksége. Semmi másért, csakis önmagáért, az egészségesebb boldog élet reményében. Én is ezért teszem meg minden nap.

öngyógyító folyamatok

A meditáció és az egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük