A konzultációs beszélgetéseken sokszor tapasztalom azt, hogy a Hölgyek egy része egyfajta mérgező kapcsolatban él és ennek sokszor tudatában sincs. Természetesnek veszi, hogy amikor szóban, vagy fizikálisan bántalmazzák, az jogos és megérdemelte.

Ezzel az írással szeretném megvilágítani ezt a témát, hátha valaki magára ismer és hoz egy döntést, hogy változtasson az életén, esélyt adva a boldogságnak.

A mérgező kapcsolatokban sosem fejlődhet az ember, és csak lehúzzák, visszatartják az önálló döntésektől.

Ha nem tudod eldönteni, hogy miért nem vagy boldog a párod mellett, akkor lehet, hogy te is egy ilyen kapcsolatban élsz.

1. Az árulkodó jelek, avagy a mérgező kapcsolat mintáinak felismerése.

Ahhoz, hogy egy ilyen kapcsolat körforgását meg tudd törni, fel kell ismerni, hogy benne vagy.
Vedd észre a jeleket, amelyek figyelmeztetnek a veszélyre és tanulj belőlük.

1.1. Gyakran az emberi kapcsolatokban tükröződnek vissza az érzéseid, és az önképed. Ha észreveszed, hogy valaki állandóan kritizál, irigységet érez, vagy elismerésre vágyik, akkor érdemes lehet mindezt egy tükörnek tekinteni és megvizsgálni, hogy benned ezek az érzések ilyen mélyen ott vannak-e. Ezek a jelek nem csak másokat, de saját magadat is segít megismerni.

1.2. A szavak, melyeknek hatalma van, avagy a kommunikáció mélyebb rétegei.
A szavak sokszor mást jelentenek, mint amit először gondolnál. A mérgező kapcsolatokban a kommunikáció gyakran manipulációra és megtévesztésre épül. Tanulj meg olvasni a sorok között és fedezd fel a rejtett üzeneteket, amelyek megkülönböztetik egymástól a tiszta és árnyalt kommunikációt.

1.3. Az idő folyamán elmosódó határok, avagy mikor lesz elég?
Amikor valaki folyton átlépi a határaidat, de te mindig elnézed neki és megmagyarázod magadnak a viselkedését, az jelzi, hogy itt az idő arra, hogy még időben kimond: „Elég!”
Merj határozottan kiállni a saját értékeid mellett.

1.4. A bántalmazó viselkedés legitimálása.
Amikor egy ilyen helyzetben megfordul a fejedben, hogy jogos volt a büntetés, mert megérdemelted, akkor azzal teret engedsz a megismétlődésnek. Ne hallgass az önmagadat hibáztató belső hangra.
Inkább ismerd fel, hogy egy bántó viselkedés soha nem elfogadható, és tegyél azért, hogy kikerülj belőle.

Az árulkodó jelek felismerése és megértése az első lépés ahhoz, hogy elkerüld, vagy megszabadulj egy mérgező kapcsolattól. Ismerd fel, hogy egy ilyen kapcsolat nem egészséges és merj kilépni belőle, hogy esélyt adhass egy boldogabb életnek.

2. Az érzelmi hullámvasút, avagy a manipulációs taktika megértése.

A mérgező kapcsolatok gyakran járnak érzelmi ingadozással és a manipuláció hatására bizonytalannak és kiszolgáltatottnak érzed magad. Márpedig az érzelmeknek óriási szerepe van az emberi kapcsolatokban és meghatározzák a felek viselkedését is. Azonban, ha manipulációval irányítanak, akkor azzal elveszíted az önálló döntésed lehetőségét is. A manipuláció az egyik legveszélyesebb taktika a mérgező kapcsolatokban. Olyan képesség, amellyel az egyik fél játszhat a másik érzelmeivel, így a saját akaratát tudja ráerőltetni. Az érzelmi befolyásolásnak több eszköze is van. Ismerd fel, ha valaki ezekkel próbál befolyásolni téged.

2.1. Az érzéseidre ható szavak és cselekedetek hálója. A manipuláció gyakran a megtévesztő szavak és cselekedetek használatával kezdődik. Elhiteti veled, hogy amit mond és csinál az azért van, mert nagyon szeret téged és csak segít abban, hogy jó döntéseket hozz.

2.2. Az érzelmi manipuláció fajtái, avagy az elfojtás, a bűntudat és a szégyen, mint eszközök. Ismerd fel, ha ezeket az érzéseket akarják ellened fordítani. Vizsgáld meg magadban, hogy tényleg hibát követtél el, tényleg szégyellned kell, amit tettél?

2.3. Hogyan szállj le az érzelmi hullámvasútról? Tudatosan figyeld meg, hogy azok az érzelmek tényleg valódiak-e benned és egyetértesz-e a jelenlétükkel. Ha azt tapasztalod, hogy ami most benned van az nem a valóság, akkor törekedj arra, hogy visszavedd az érzelmi irányítást, és megszabadulj a manipulációtól.

Az érzelmi hullámvasúton utazni sosem könnyű, de ha felismered, hogy egy manipuláció áldozata vagy, akkor arra is képes leszel, hogy visszavedd az irányítást az életed felett. Ehhez fontos lépés, hogy meghúzd a határaidat.

3. A láncok elszakítása, avagy stratégiák a mérgező kapcsolat leválasztására és a határok megállapítására.

A mérgező kapcsolat súlyos láncként tekeredik a testedre, és nehezíti a legapróbb mozdulatodat is. Megakadályozza, hogy szabadon élj és te formáld a saját boldogságodat.
Ahhoz, hogy kilépj ebből az ártó körforgásból, le kell tépned magadról a láncokat és meghúzni a határaidat.

3.1. Belső munka, avagy önvizsgálat és döntések meghozatala.
Kilépés egy mérgező kapcsolatból nem csak külső változással jár, hanem nagyon komoly belső munkával is. Ismerd meg magad, az érzéseidet, a vágyaidat és az értékeidet.
Szükséged lesz a belső erődre, hogy változtatni tudj.

3.2. A változás ereje, avagy kitartás és motiváció az új útra.
Egy mérgező kapcsolatból is fájdalmas a kilépés. Ezért is fontos, hogy tudd mi is a te motivációd arra, hogy új életet kezdj. Ez fog segíteni abban, hogy könnyebben hozhass határozott döntéseket magadért. Fedezd fel az erősségeidet, és meríts ebből erőt magadnak a kitartásodhoz.

3.3. Támogatást adó kapcsolatok, avagy a környezeted is segíthet a változásban.
Egy ilyen helyzetben sem kell magányosnak lenned. Nem kell, hogy egyedül érezd magad az utadon.
Keress olyan embereket, akik támogatóan hatnak rád és valóban pozitív hatással vannak az életedre.

3.4. A gyógyulás útján, avagy egy új kezdet lehetősége.
Engedd el a múltad terheit és koncentrálj az új életedre, a célokra és a boldogságra, amely ott vár rád.
Folytasd az önmunkát, hogy az élet leckéiből megtanuld elkerülni a hasonló helyzeteket.

Egy mérgező kapcsolat teljesen megsemmisítheti az embert, ha nem kezd el önmagával és az érzéseivel foglalkozni. A határok felállítása és az önálló döntéshozatal máris egy új útra terel téged.

4. Az önbizalom építése, avagy a belső erő megtalálása.

A mérgező kapcsolatok hosszú ideig sebeket hagyhatnak benned. Az önbizalom meggyengítése, az önbecsülés megtörése és az érzelmi sérülések azonban nem jelentik azt, hogy ennek mindig így kell maradnia.

4.1. A múlt sebeitől a jelen erejéig.
Az érzelmek feldolgozása időt és türelmet igényel. Fel lehet gyorsítani a folyamatot, ha segítséget kérsz olyan szakembertől, akinek van már tapasztalata ezen a területen.
Először engedd meg magadnak, hogy meggyászold ezt a kapcsolatodat is. A fájdalmakkal, tévedésekkel és hibákkal együtt. Aztán pedig bocsáss meg magadnak és másoknak is.
Ez segít abban, hogy egy erős alapra tudj építkezni az új életedben.

4.2. Az önelfogadás ereje, avagy szeresd magad újra.
Az önbecsülés és önbizalom helyreállításának alapja az önelfogadás. Tanuld meg újra szeretni magad a hiányosságaiddal és az erősségeiddel együtt.
Amikor törődsz magaddal, akkor erősíted az önbecsülésedet és ez nagy támogatás a gyógyulás útján.

4.3. Az érzelmi jólét prioritása, avagy tedd magad az első helyre.
Az érzelmi jólét az egészséges és kiegyensúlyozott élet alapja. Ezért tedd a személyes fejlődésedet és a boldogságodat az első helyre. Keres olyan tevékenységeket és kapcsolatokat, melyek építik ezt.
Az önmagaddal foglalkozás az első lépés a boldog és kiegyensúlyozott élet felé.

Az érzelmi sebek begyógyulása időt és energiát igényel. Tedd meg a szükséges lépéseket, hogy újra felépítsd magad.

Remélem tudtam segíteni neked egy kicsit abban, hogy ha egy mérgező kapcsolatban élsz, akkor legyen erőd és kitartásod kikerülni belőle és kezdeni egy olyan életet, amit mindig is szerettél volna.

…szeretettel…

Rási András
(test- és lélekgyógyász)


Mérgező kapcsolatok, avagy az elkerülhetetlen utazás az érzelmi labirintusban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük