Ideális meditációs kuckó

A rendszeres meditáció fontosságáról itt írtam: „A meditáció és az egészség”.
A mostani írásomban a meditáció szóhasználat alatt egyaránt értem azt a relaxációs állapotot is, ami nem olyan mély, mint a meditatív állapot, viszont nagyon hasznos lehet annak is, aki nem tud teljesen ellazulni. A lényeg, hogy csináld akkor is, ha nem tudod még tökéletesen ellazult állapotba hozni magad. A gyakorlás a lényeg.

Kijelenthetjük, hogy a meditáció az egyik legjobb dolog, amit önmagunkért tehetünk.
Sok helyen és sokféleképpen végezhetjük, bárhol és bármikor.

Mivel legtöbbet mégis az otthonunkban meditálunk, ezért fontos, hogy optimálisan válasszuk ki a helyet és a körülményeket, hogy a lehető legjobb élményt kaphassuk.

meditáció 5 egyszerű lépés egy hatékony meditációs kuckó kialakításához:

1. Rend a lelke mindennek.

Úgy tartja a mondás, hogy ami kívül, az belül.
A meditáció közben kiürítjük a gondolatainkat a fejünkből, hogy ismét helyreálljon benne a rend.
Ez akkor fog sikerülni, ha magunk körül is rendet tartunk.
Éppen ezért fontos, hogy olyan helységet, vagy egy szobának az egyik „meditációs kuckónak” kinevezett részét válasszuk, ahol rendben tartunk mindent, hogy ne legyenek zavaró tényezők. Legyen ez egy privát hely, ahol nem csinálunk mást ezen kívül. Tehát nem alkalmas erre például az a lakrész, amit irodának használunk.

2. Engedd be a fényt!
Lehetőség szerint válassz olyan helységet, amelynek nagy ablaka van, hogy a lehető legtöbb természetes fény juthasson be hozzád. Az ablaktalan nem szellőző helységek állott levegője fojtogató lehet. A természetes fénysugarak beáramlását nézni a gyakorlat közben, pedig plusz élményt adhat.

3. Vissza a természethez.
Lelki kapcsolatot erősít, ha elhelyezel néhány zöld növényt. Lehetőleg kis növésűeket, hogy ne nyomják el a kuckód eredeti funkcióját.

4. Ami az ajtón kívül marad.
Ma már elválaszthatatlannak tűnő részünket képezik a különböző „kütyük”. Mindig, mindenhová magunkkal visszük őket, egyrészt unaloműzőnek, másrészt pedig félünk, hogy lemaradunk valamiről az internetes hírfolyamokban. Ha nem akarod, hogy elterelje a figyelmedet egy telefonhívás, vagy egy messenger üzenet, akkor hagyd ajtón kívül és kikapcsolva ezeket.

5. Segítő érzékszervek.
A minél elmélyültebb, ellazultabb állapot eléréséhez nagy segítségre lehetnek az érzékszerveid.
Látásodat fókuszálhatod egy pontra, vagy akár egy képre is. Nézhetsz mandalát, hogy a színek és formák segítsenek a gondolataid letisztulásában.
Hallgathatsz ide illő zenét, hogy ellazítson, használhatsz tibeti zengőtálat, vagy mondogathatsz mantrákat, amik segítenek koncentrálni.
Gyújthatsz illat gyertyát, vagy füstölőt. Az illatok előhozhatnak régi emlékeket, és segítenek mélyebb figyelmet elérni.
Tarthatsz a kezedben kristályokat, vagy malát. A kristályok rezgése segíti az ellazulást, a malával pedig követni tudod a mantráid számát.

meditációLehet, hogy az életkörülményeid alapján ezeket az egyszerűnek tűnő feltételeket sem lehet megteremteni. Én azt javaslom, hogy azért ne mondj le a meditációról akkor sem, viszont igyekezz a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségeidből.

meditáció

Ha még csak most döntesz úgy, hogy rendszeresen fogsz meditálni, elképzelhető, hogy először túl bonyolultnak fogod tartani, hogy ennyi mindenre figyelj. Ez nem baj. Idővel és gyakorlással egyre mélyebb relaxációs állapotot fogsz elérni.
A kezdeti kuckód pedig biztosan változni fog, saját arculatodra fogod formálni. Lehet, hogy képeket teszel majd a falra, vagy készítesz egy kicsi oltárt, vagy bármi más ötleted lesz.
A lényeg, hogy maradjon meg az egyszerűsége és a tisztasága, hogy a legjobban szolgálja elméd takarítását.

meditáció

buddha
 

Az ideális meditációs kuckó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük