Ma már az ezotéria egyre népszerűbb, az emberek egyre nyitottabbak az új és esetleg még ismeretlen dolgok felé. Talán ez az érdeklődési igény hozta magával, hogy ma már szinte mindenki hallott a mandalákról, és azok csodálatos világáról.

mandala

A szó, az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik.

 

Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas a. m. „elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz.

Talán csak szereti nézegetni az ilyen képeket, és nem is gondol bele, hogy azok milyen hatással lehetnek a belső létére.
Ha viszont készít is mandalákat, akkor pontosan tudja, hogy az ötlettől a kivitelezésig mennyi csodás élményben, és különböző megélésekben lehet része.

A mandala készítése  egyfajta meditáció, és ha önmagának készíti az ember, akkor sok mindent ki is olvashat belőle magáról.

A mandala színeinek jelentése:

 – Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
 – Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
 – Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
 – Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
 – Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
 – Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
 – Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
 – Rózsaszín: érzékenység, a „belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
 – Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
 – Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
 – Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
 – Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

rózsa ablak

Ma már nem csak kör formája lehet egy mandalának, gyakori a szögletes ábrázolás is.

A korong forma a legtökéletesebben fejezheti ki a kezdet és vég állapotát, a kör ívében egy pontban kezdődik minden, és oda is tér vissza, végtelent alkotva önmagával.
Mindezt egy középpontból kiindulva, egy láthatatlan apró pillanatból szimmetrikusan sugárirányban szétrobbantva, csodákat teremtve. A színek és formák harmonikus csodáját.

A mandala nézése meditáció közben, segíti az ellazulást, támogatja a test és lélek harmóniájának elérését, és öngyógyító folyamatokat indíthat el a szervezetben.
A kép középpontját nézve tudatosul az emberben, hogy valahol minden „Egy”, és ebből az egységből végtelen szín és forma adhatja meg az „Egész” jelentését, hangulatát, értelmét.

A mandalák megtalálhatóak a mindennapi életünkben is. Kicsit másképpen, de mindenképpen tekintetet vonzva. Csak gondoljunk az Univerzumra,  a katedrálisok rózsa ablakára, egy mechanikus óramű fogaskerekére, egy pókhálóra, vagy akár egy tóba ejtett kavics által keltett körgyűrűkre.

Gyermekkorom kedvenc játéka volt az a távcső szerű vásári portéka, amibe ha belenéztem, akkor azt láttam, hogy 3 tükörrel határolt területen apró papír és műanyag darabok morzsái szóródnak szét. Ez még nem annyira izgalmas.
A játékot megrázva, és a távcsőbe belenézve aztán láttam a csodát. A színes alapanyag a tükörfelületeken megtöbbszöröződve pontosan egy mandalát formázott. Mindig mást, soha nem volt kétszer ugyanaz a szín és forma. Bár akkor még azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy mandala. Egyszerűen csak szépnek láttam.
A fiatalok lehet, hogy el sem tudják így képzelni, hogy miről is beszéltem, de a hozzám hasonló „évjáratoknak” biztosan volt otthon legalább egy ilyen „csodanéző”.

Forrás: Wikipédia

virág-mandala

A mandala, mint eszköz
Tagged on:             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük